maandag 21 mei 2012

Het Sociaal Innovatie LAB in Antwerpen

Antwerpen, stad aan de Schelde. Een mengelmoes van mensen, culturen, ideeën, achtergronden,... Dit kon niet anders doen vuurwerk zijn! We brachten dan ook een 20tal deelnemers samen bij de gebouwen van Atlas, het stedelijk centrum voor diversiteit en inburgering van de stad. Aanwezigen werden al snel wegwijs gemaakt doorheen de brainstormnamiddag, daar had onze coach Geertrui persoonlijk voor gezorgd:
Het werd zoals steeds weer een boeiende namiddag. Heel wat problemen werden aangehaald, die via een digitale tool kunnen leiden tot een constructieve oplossing: digitale inclusie, voedseloverschot, dure multimedia-abonnementen, discriminatie op de huurmarkt, talenkennis, sociale uitsluiting bij sport & cultuur, engagement van jongeren enzovoort. 

Enkele ideeën om deze problemen digitaal aan te pakken waren:

FreeBay: Een webplatform dat helpt om, op niet-commerciele wijze, overschotten en tekorten in evenwicht te brengen. Individuen, organisaties en bedrijven die materialen, diensten, voeding, lege plaatsen op evenementen, etc... op overschot hebben bieden deze gratis aan. Geregistreerde gebruikers kunnen op het aanbod ingaan.

Geld als concept is tegenwoordig heel relatief, dat wisten enkele deelnemers ook in Antwerpen. Je kan met "geld" namelijk iets kopen op bijvoorbeeld een playstation of online. Niet echt geld betaal je, maar verzamelde beloningspunten. En waarom kan dit ook niet in het echte leven? Wanneer mensen iets leuks of goeds doen in hun straat (de gevel netjes houden, een buur helpen boodschappen te doen,...) kunnen ze beloond worden met dit alternatieve geldsysteem en deze inruilen voor eten, concerttickets, verrassingen,... Dit alles wordt ondersteund door RFID tags en een online platform.

SMS Postcode: Het feit dat heel wat armen/daklozen toegang hebben tot GSM en SMS levert heel wat inspiratie op. Via SMS technologie kan lokaal een netwerk opgezet worden om elkaar te helpen.

Tenslotte, enkele sfeerbeelden... Tot morgen in Genk en/of donderdag in Leuven!
Alle informatie + inschrijven: www.sociaalinnovatielab.be
Geen opmerkingen:

Een reactie posten