vrijdag 11 mei 2012Kick Off Sociaal Innovatie LAB @ Stadhuis Gent: 
Verslag en resultaten!

Rond half zes kwamen de eerste deelnemers toe voor het Sociaal Innovatie LAB waar er flyers, documenten, stickers, stylo’s en 5 badges op hen te wachten.

De badges hadden een speciale functie die avond. Er was een badge met het logo op van het sociaal innovatie LAB en dan een ‘label-badge’. Ben je digitaal, dan kreeg je een paarse button, kom je uit de creatieve sector dan vertegenwoordigde je de kleur groen. De professionals uit de sociale sector kregen een gele badge en de allround enthousiasteling versterkte de groep met een oranje badge. Op deze manier werd een leuke mix van mensen binnen verschillende groepjes gecreëerd.

Na de ‘zo veel mogelijk ideeën verzamelen’-fase werden uiteindelijk 7 verschillende concepten uitgewerkt en gepitcht naar de groepen. 

Benieuwd naar de ideeën uit het eerste mini-lab in Gent? Lees ze hier…

Het eerste concept is gegroeid uit het besef dat mensen in armoede vaak minder gezond eten. Dit heeft vaak te maken met de prijs van deze producten.  En waarom koppelen we niet direct het idee van het sociaal isolement erbij? Een idee à la het televisieprogramma “komen eten” bijvoorbeeld, kan hier een heel leuke oplossing zijn, in combinatie met een digitale toets: “Een soort van SMS-GPS systeem” waarbij push-berichtjes gestuurd worden als er op minder dan 1 km van je deur iemand zijn keuken openstelt en er samen wordt gekookt en gegeten. De kosten worden netjes verdeeld, zodat dit voordelig is voor iedereen en er sociale contacten worden gelegd.

Het tweede concept vertrok van een digitaal idee: Waarom niet een soort van wiki-systeem opzetten waar op basis van vraag & antwoord relevante informatie verzameld en gegenereerd wordt? Door het opstellen van een flexibel systeem kan iedereen op een gemakkelijke manier meewerken: zowel het middenveld als mensen in armoede.

Het derde concept haalde de mosterd uit de comedy wereld en kreeg alvast de naam “living" mee. Hoe zit dit juist in elkaar? Mensen worden aangespoord om hun verhaal op een gemakkelijke, open manier te gaan vertellen en worden hier begeleid door een “digitale wizzard” binnen de online leefwereld.

Sociaal isolement bleek echt wel een grote inspiratiebron op de kick-off, want ook het volgende project wil daar een oplossing voor vinden. En waarom niet hier een ‘game’ aanhangen? Mensen moeten gestimuleerd worden om buiten te komen, contacten te leggen en deel te nemen aan allerlei activiteiten. ‘Gamification’ en het opzetten van een beloningssysteem is hier het idee.

Op zeer lokaal vlak problemen aanpakken is ook iets dat sterk naar voren kwam gisteren. Zo focust het volgende idee op een woonblok of wijk en de creatie van een online klusjesdienst of zoals ze het zelf noemen een “sociaal interimkantoor voor microjobs”.  Een echte win-win: je buur komt een klusje opknappen tegen een klein prijsje.

Het voorlaatste idee vertrok vanuit de bestaande bekende hashtag op twitter #dtv of durf te vragen, waar een vraag in de groep gegooid wordt en zo antwoorden worden gezocht. Een online ruilhandel, gebaseerd op eBay voor de “small things of life”.

Tenslotte, het laatste project ging uit van de idee dat voeding enerzijds duurder wordt en anderzijds er heel wat voedsel verspild wordt. De digitale oplossing bestaat er hier een platform op te zetten met meerdere opties: bedrijven verdelen voedseloverschotten of er worden groepsaankopen opgezet om gezonde voeding tegen een goedkopere prijs te kunnen aanbieden.

De avond werd afgesloten met een speech van de Gentse Schepen van Welzijn & Gezondheid Guy Reynebeau en een receptie waar vele partners van het Sociaal Innovatie LAB op aanwezig waren: Mobile Vikings, Stad Leuven, Koning Boudewijn Stichting – alsook enkele juryleden: Pieter Colpaert en Magda De Meyer.


Een zeer geslaagde avond was het!


Wil je dit alles zelf ook even meemaken? 
Het kan nog!
Schrijf je in op onze website www.sociaalinnovatielab.be.

Tot gauw!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten