woensdag 23 mei 2012

Sociaal Innovatie LAB in GENK!Het iDROPS team heeft het druk druk deze dagen met de mini LABS van het Sociaal Innovatie LAB! We zijn na Genk alweer over de helft! We vergaren steeds weer leuke ideeën, krijgen heel wat feedback, passen het concept steeds zo goed mogelijk aan de situatie en aantal deelnemers aan en maken heel wat fijne contacten.
Het mooie, warme weer in Limburg maakte het bovendien allemaal wat gezelliger en bevorderlijk voor de creativiteit J. De 9 aanwezigen voor de middagsessie in de MAD Faculty en de 30 deelnemers in het C-Mine Cultuurcentrum brachten alvast weer enkele heel fijne ideeën naar voren.

Zoals steeds, stellen we enkele weer kort aan jullie voor.

Het is vaak een probleem dat mensen niet (goed) weten waar ze goed in zijn en daarom ook vaak de drempel groot is om te solliciteren omwille van heel wat onzekerheid.  De oplossing? Mini-stages uitwisselen op een online platform. De beloning en rating die ze achteraf krijgen kunnen worden gebruikt bij een echt jobinterview of een volgende mini-stage via de website.

WijkWeb vertrekt van de vaststelling dat de digitale kloof ook een sociaal probleem is. Ik kan niet werken met Facebook, dus ik mis regelmatig leuke evenementen of feestjes. De oplossing is volgens hen heel lokaal, op wijkniveau, te vinden door het uitwisselen van bandbreedte, computers en vaardigheden.

Verder zijn enkele deelnemers niet alleen vertrokken vanuit problemen voor mensen in armoede zelf, maar ook een trapje hoger: naar de dienstverlening zelf – welke hiaten kunnen we daar nog aanpakken door middel van digitale tools?
Hoe kan de complexe dienstverlening doorzichtig, transparant worden? Door de mengeling van open data, een netwerk tussen verschillende partijen en een projectmanagementtool, waardoor mensen heel wat beter opgevolgd kunnen worden en niet van het kastje naar de muur gestuurd…

Graag sluiten we af met een quote van één van de Genkse deelnemers:
“ik ga met een beter gevoel naar huis, dan met het gevoel waarmee ik gekomen ben!”

Tot morgen in Leuven?

Het SIL-team.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten